IPL Epilasyon Nedir? Nerelerde Uygulanabilir?

IPL Nedir?

IPL, Intense pulse light “yoğun atımlı ışık sistemleri” anlamına gelen kelimelerin kısaltılmasıdır.

Lazer İle Farkları nelerdir?

Bu tedavi yöntemin etki mekanizması lazer ile benzerdir. Ancak lazer doğrusal olarak yayılır, IPL ise saçılırak çevre dokuya da yayılır. Lazer ışığı her bir dalga boyu için farklı bir hedef kromofor tarafından emilir (epilasyon lazerlerinde hedef kıl kökündeki melanin, leke lazerlerinde ise cilt yüzeyindeki melanin, damarsal lezyonların tedavisinde hedef damar içindeki hemoglobin, cilt gençleştirme lazerlerinde ise dokunun içindeki sudur). IPL sistemlerinde ise verilen dalga boylarının içinde kalan tüm kromoforlar hedeftir. Bu nedenle tedavi sırasında yüzeyel melanin, kıl kökü melanini ve hemoglobin aynı anda hedeflenir. Saçılma özelliği ve tüm kromoforları etkilemesi nedeniyle IPL’in yan etki potansiyeli oldukça yüksektir. IPL Hangi Durumların Tedavisinde Kullanılabilir? IPL cihazları 400 -1200 nm dalga boyu arasındaki ışığı kullanarak yüksek enerjili atışlar yapabilen cihazlardır. Lazerde tek dalga boyu kullanılırken, IPL yönteminde farklı farklı dalga boyları kullanılır.

IPL tedavisinde kullanılan farklı filtreler ile ışığın dalga boyu değiştirilebilir. Atım gücü, atım süreleri, atım sayısı gibi parametreler uygulayıcı tarafından ayarlanabilir. Bu şekilde tek bir IPL cihazı ile bir çok dermatoloji hastalığın tedavisi yapılabilir.

IPL cihazları ile, *Epilasyon, *Akne tedavisi (sivilce), *Cilt yenileme, *Kırışıklık tedavisi, *Pigmente lezyonların tedavisi(koyuluklar), *Solar Lentigo, efelit tedavisi ( lekeler), *Striae Distensea ( Çatlak) tedavisi *Telenjiektazi (Kılcal damar) tedavileri yapılmaktadır. Görüldüğü üzere, IPL ışık sistemleri sadece epilasyon amaçlı kullanılmamaktadır. Işığın gücü ve başlıkları ayarlanarak leke tedavisi, akne tedavisi, kılcal damar tedavisi, kırışıklık tedavisi, cilt yenileme ve daha birçok cilt hastalıkları tedavilerinde de kullanılmaktadır. Bu hastalıkların tanısını koymak ve tedavi etmek uzmanlık düzeyinde bir dermatolojik bilgisi gerektirmektedir.